برای تربیت… (راهنمای نظری و عملی تربیت پیشگان)
کتابی با محتوایی اساسی و عمیق، با بیانی ساده و جذاب … برای معلمان و والدین
بخشی از مقدمه کتاب
کتاب حاضر قرار است در بارۀ تربیت سخن بگوید و پاسخی مقدماتی به سؤالات اساسی در بارۀ «چیستی»، «چرایی» و «چگونگی» تربیت باشد… می خواهد نقطۀ شروعی برای توجه دادن به اهمیت تربیت وتبیین معنای حقیقی آن باشد.
آن چه این کتاب در اختیار تربیت پیشگان قرار میدهد، ابتدایی ترین -و در عین حال اساسی ترین- نکاتی است که می باید در تعلیم و تربیت نسل مورد توجه قرار گیرد. از همه مهم تر، تلقی مربیان نسبت به تربیت است که در این کتاب پرورش یافته و شکل می گیرد و آنها را با اندکی تأمل به پاسخ چگونگی هم می رساند
در انتها، در بارۀ هدف نگارش کتاب، باید بگویم: اگر این کتاب به تربیت پیشگان کمک کند تا معنای ساده ای از تربیت و هدف و روش اساسی آن را درک کنند و سپس در ذهنشان سؤالات اساسی بیشتری شکل بگیرد، آن وقت نویسنده به هدف خود رسیده است!
قطعاتی از متن کتاب
اگر دم چند فیل را به هم گره بزنند تمام انرژی شان -هر قدر هم زیاد باشد!- صرف خنثی کردن تلاش همدیگر می شوند و… برآیند و حاصل تلاش و زحمتشان برابر صفر می گردد! من گاهی اوقات اقدامات تربیتی مربیان را این گونه می بینم!… یعنی ظاهرا هر یک، تمام نیروی خود را صرف میکند تا -دانسته یا ندانسته- حاصل تلاش دیگری را از بین ببرد! … و در این میان، فقط سرمایه ها هدر میرود. متأسفانه، این، وضعیت والدینی است که در زمینۀ تربیت فرزند با یکدیگر اختلاف اساسی دارند!
برخی از والدین، نادانسته، کودکان خود را ابزار آزمایش نظرات ناپختۀ تربیتی خود یا راهنمایان نادانشان می کنند!… این بدترین شکل بی توجهی به تربیت است.
دردسرهای ما، فقط و فقط محصول ندانستن نیست بلکه محصول دانستنهای نابه جا یا نیز توهم دانستن نیز هست. دانستنهایی که از ندانستن خطرناکتر است. اندیشمندان گذشتۀ ما، به درستی این نوع دانستن را جــهل مُـــرکّب مینامیدند!
به قول دوست فاضل و نکته سنجی، امان از سه چیز پر سر و صدا و نابودگر: امان از خرده پول، که با جرینگ و جرینگش در جیبت، همه -وحتی خودت- را به این تـوهم وامیدارد که تو آدم ثروتمندی هستی و فقر و نیازمندیت را از یاد خودت هم می بَرَد! امان از خرده مقام که نالایقان را در جایگاه حساس می نشاند تا موجبات مزاحمت خلق را فراهم کنند. و امان از خرده سواد که نادان را در مقام دانایان و جاهل را در جایگاه عالم مینشاند و هزاران مفسده آفریند … و این آخری از همه بدتر است!… و خدا نکند نادانی و -بدتر از آن- توهم دانایی من، فرزندانمان را قربانی خود کند!
یک دیدگاه
با سلام این کتاب ارزشمند استاد دکتر رحیمی رو مطالعه کردم و بسیار لذت بردم عالی بود و نکات کلیدی بسیاری داشت به عنوان یه مربی به همه مربیان خودنشو توصیه میکنم